Bent u het niet eens met een besluit van de gemeente over uw wmo-aanvraag? Dan kunt u bezwaar maken. Deze procedure bestaat uit meerdere stappen. Als u wordt bijgestaan door een advocaat, zal die u begeleiden vanaf het eerste bezwaar tot en met de hoorzitting en de uiteindelijke beslissing.
1. U ontvangt het wmo-besluit
De bezwaarprocedure begint zodra u een schriftelijk besluit ontvangt van de gemeente. Bijvoorbeeld een afwijzing van hulp bij het huishouden of een te lage toekenning van een pgb. In dit besluit staat vermeld dat u bezwaar kunt maken en binnen welke termijn.
Een advocaat beoordeelt direct of bezwaar zinvol is, welke juridische argumenten van toepassing zijn, en of het besluit zorgvuldig is voorbereid.
2. Bezwaar indienen binnen zes weken
U heeft zes weken de tijd om bezwaar te maken. De advocaat zorgt ervoor dat het bezwaar tijdig en op de juiste manier wordt ingediend. Daarbij wordt meteen gecontroleerd of de gemeente zich aan de wet heeft gehouden.
3. Voorlopig bezwaarschrift (optioneel)
Als de situatie spoed vereist of aanvullende stukken nog niet beschikbaar zijn, kan de advocaat een voorlopig bezwaarschrift indienen. Hiermee wordt alvast bezwaar gemaakt, terwijl er later een uitgebreide motivering volgt.
4. Ontvangstbevestiging en opvragen dossier
Na indiening ontvangt u een bevestiging van de gemeente. Uw advocaat vraagt het volledige dossier op, zodat kan worden beoordeeld welke gegevens zijn gebruikt en of het besluit goed is onderbouwd. Vaak blijkt uit het dossier al of er sprake is van onvolledige informatie of verkeerde aannames.
5. Voorbereiding: verzamelen van nadere stukken
De advocaat helpt u met het verzamelen van medische verklaringen, behandelgegevens en andere relevante documenten. Vaak is ook overleg nodig met uw huisarts, wijkverpleegkundige of andere hulpverleners. De advocaat weet welke informatie echt van belang is voor de juridische onderbouwing.
6. Aanvulling op het bezwaarschrift
Uw advocaat stelt een aanvullend bezwaarschrift op waarin juridische argumenten en feiten helder worden uiteengezet. Daarbij wordt verwezen naar jurisprudentie, wetgeving en beleidsregels. Ook wordt meestal expliciet ingegaan op het zorgvuldigheids- en motiveringsbeginsel – twee centrale pijlers in het bestuursrecht.
7. Hoorzitting
In de meeste gevallen volgt een hoorzitting. U mag daar zelf het woord voeren, maar veel cliënten kiezen ervoor dat hun advocaat het woord doet of samen optrekt. De advocaat zorgt dat uw verhaal juridisch goed overkomt, stelt kritische vragen aan de gemeente en reageert inhoudelijk op standpunten van de tegenpartij.
8. Advies van de onafhankelijke bezwaarschriftencommissie
Bij veel gemeenten wordt het bezwaar beoordeeld door een onafhankelijke commissie. Uw advocaat weet hoe deze commissies werken en stemt de strategie daarop af. Soms wordt ook nog een aanvullende reactie gestuurd na de hoorzitting.
9. Beslissing op bezwaar
Na het advies van de commissie neemt het college een beslissing. De advocaat controleert of de gemeente zich houdt aan het advies (wat meestal gebeurt), of daarvan afwijkt (wat altijd goed gemotiveerd moet zijn). U ontvangt de beslissing schriftelijk. Als het bezwaar wordt afgewezen, bespreekt de advocaat met u of een gang naar de rechter zinvol is.
Hulp van een wmo-advocaat
Wilt u bij het bezwaar worden bijgestaan door een ervaren wmo-advocaat? Wij helpen u graag – vaak volledig kosteloos via een toevoeging (pro deo). Neem vrijblijvend contact met ons op.