Veel mensen maken zich zorgen over de kosten van juridische hulp als zij het niet eens zijn met een Wmo-besluit van de gemeente. Gelukkig is die zorg in veel gevallen onterecht. Als uw inkomen laag is, of als u een uitkering ontvangt, komt u vaak in aanmerking voor gratis rechtsbijstand. Op deze pagina leggen wij uit hoe dat werkt, wat een toevoeging is en wanneer u zonder kosten geholpen kunt worden.
Gratis hulp bij bezwaar tegen Wmo-besluit
De meeste mensen die bezwaar willen maken tegen een Wmo-besluit doen dat omdat zij afhankelijk zijn van de voorziening. Het gaat om hulp bij het huishouden, begeleiding, een scootmobiel of woningaanpassing. Juist deze groep heeft vaak een lager inkomen, ontvangt een bijstandsuitkering of heeft een minimumloon. Voor deze groep bestaat de mogelijkheid om gesubsidieerde rechtsbijstand te krijgen. Dat betekent dat de overheid de kosten van juridische hulp voor u betaalt. U hoeft dan lage of geen advocaatkosten te betalen.
Deze regeling is bedoeld om rechtshulp toegankelijk te houden voor iedereen, ongeacht inkomen. Het heet officieel een toevoeging. De Raad voor Rechtsbijstand beoordeelt of u daarvoor in aanmerking komt. Is dat het geval, dan krijgt u hulp van een gespecialiseerde jurist of advocaat zonder dat u daarvoor honderden euro’s hoeft te betalen. In veel gevallen is onze hulp dan volledig kosteloos.
Wat is een toevoeging
Een toevoeging is een persoonlijk besluit waarmee u gebruik kunt maken van gesubsidieerde rechtsbijstand. De overheid betaalt dan (bijna) alle kosten van de advocaat die u helpt. De regeling geldt alleen voor erkende rechtsbijstandverleners. Niet iedereen mag dus zomaar op basis van een toevoeging werken.
De aanvraag van de toevoeging doen wij voor u. U hoeft daar zelf niets voor te regelen. Op basis van uw inkomen, gezinssituatie en vermogen wordt vastgesteld of u ervoor in aanmerking komt. Wij hebben hiervoor alleen enkele gegevens nodig. Binnen korte tijd is duidelijk of u gratis hulp kunt krijgen. Vaak weten wij dat al binnen één werkdag.
Kom ik in aanmerking voor gratis hulp
Veel van onze cliënten die het niet eens zijn met het besluit van hun gemeente komen in aanmerking voor een toevoeging. Dat geldt bijvoorbeeld voor:
- Mensen met een bijstandsuitkering (Participatiewet)
- Mensen met een Wajong-, WIA- of AOW-uitkering
- Alleenstaande ouders
Uiteraard valt niet iedereen hieronder. Wilt u weten of u in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand? U kunt u dit eenvoudig zelf controleren met onze online rekentool. Op basis van uw inkomen, vermogen en gezinssituatie ziet u binnen één minuut of u recht heeft op gratis juridische hulp. U vindt de rekentool op de pagina: Gratis rechtsbijstand berekenen.
Moet ik een eigen bijdrage betalen
In sommige gevallen is er sprake van een eigen bijdrage. Dit is een vast bedrag dat u zelf betaalt als u iets boven de inkomensgrens zit. Voor bezwaarschriften tegen Wmo-besluiten is de eigen bijdrage vaak laag. Voor mensen met een bijstandsuitkering is die bijdrage nul euro. U hoeft dan helemaal niets te betalen. In veel gevallen is onze hulp dan volledig kosteloos. Wij verzoeken uw gemeente om de kosten van de (laagste) eigen bijdrage te vergoeden.
Wat als ik geen recht heb op een toevoeging
Heeft u een hoger inkomen of vermogen, en komt u daardoor niet in aanmerking voor gesubsidieerde rechtsbijstand? Ook dan kunnen wij u helpen. In dat geval maken wij vooraf duidelijke prijsafspraken. U weet dan precies wat de kosten zijn voor het opstellen en indienen van het bezwaar en eventuele vervolgstappen. Onze tarieven zijn redelijk en afgestemd op de aard van de zaak. In de meeste gevallen kunnen we een vast tarief aanbieden.
Kan ik hulp krijgen zonder afspraak of bezoek
Ja, u kunt zich gewoon aanmelden via het formulier op onze website. U hoeft geen afspraak te maken of langs te komen. Wij werken landelijk. Zodra wij uw aanvraag en het besluit van de gemeente hebben ontvangen, beoordelen wij uw situatie. Als u in aanmerking komt voor een toevoeging, regelen wij dat voor u. U hoeft geen ingewikkelde formulieren in te vullen of langs instanties. Wij nemen u het werk uit handen.
Ook als u liever eerst wilt overleggen of uw situatie wel geschikt is voor bezwaar, kunt u contact opnemen. Wij geven vrijblijvend advies. Dat kost u niets en verplicht u tot niets.
Waarom wij dit belangrijk vinden
Toegang tot rechtshulp mag niet afhangen van inkomen. De Wmo is een sociaal vangnet voor mensen die ondersteuning nodig hebben. Het is dan ook logisch dat mensen die afhankelijk zijn van hulp bij het huishouden, een scootmobiel of begeleiding, niet ook nog eens geconfronteerd worden met hoge kosten om hun recht te halen. Het zorgt ervoor dat u niet alleen staat in uw bezwaar, ook als u weinig middelen heeft.
Meld u aan voor pro deo hulp
Denkt u dat het besluit van de gemeente onterecht is? Wilt u bezwaar maken tegen een afwijzing of een beperkte voorziening, maar maakt u zich zorgen over de kosten? Neem dan vandaag nog contact met ons op. Wij beoordelen uw situatie, controleren of u recht heeft op gesubsidieerde rechtsbijstand en gaan direct voor u aan de slag.
In veel gevallen betaalt u niets. En als er toch kosten zijn, weet u dat van tevoren. Zo kunt u met een gerust hart bezwaar maken tegen een Wmo-besluit en krijgt u de hulp waar u recht op heeft.