Pgb afgewezen of stopgezet? Wat u kunt doen volgens de Wmo
Heeft u een persoonsgebonden budget (pgb) aangevraagd via de Wmo, en is deze afgewezen? Of is uw bestaande pgb gewijzigd of beëindigd? Dan is het begrijpelijk dat u met vragen zit. Een pgb maakt het mogelijk om zelf zorg of ondersteuning in te kopen, op een manier die past bij uw situatie. Als dit wordt geweigerd of ingetrokken, heeft dat vaak grote gevolgen.
In deze situaties kunt u bezwaar maken. Dat is een wettelijk recht, bedoeld om een besluit te laten heroverwegen. Op deze pagina leest u hoe dat werkt en wanneer bezwaar kansrijk kan zijn.
Wanneer mag een pgb worden geweigerd?
Een gemeente mag een pgb weigeren als:
- U niet voldoet aan de voorwaarden voor het beheren van een pgb
- Niet duidelijk is of de zorg op een verantwoorde manier kan worden ingekocht
- De zorgverlener niet voldoet aan minimale kwaliteitseisen
- Er geen aantoonbare noodzaak is voor een maatwerkvoorziening
Maar een pgb mag niet zonder duidelijke motivering worden afgewezen. Uw persoonlijke omstandigheden moeten zorgvuldig worden beoordeeld. Ook als u kiest voor een pgb in plaats van zorg in natura, moet die voorkeur serieus worden overwogen.
Veelgezochte situaties bij pgb-afwijzing
pgb afgewezen wat nu
pgb verlaagd bezwaar maken
zorg in natura opgelegd pgb
mantelzorg geen hulp toch afgewezen
pgb zorgverlener geweigerd
pgb stopgezet gemeente
Herkenbaar? Deze zoektermen komen vaak voor en wijzen op situaties waarin een pgb is geweigerd of veranderd zonder duidelijke uitleg. Als u hiermee te maken heeft, is het goed mogelijk dat bezwaar maken zinvol is. Wij helpen u om uw situatie onder de aandacht te brengen – zorgvuldig en professioneel.
Hoe werkt bezwaar maken?
U heeft zes weken de tijd om bezwaar te maken na ontvangst van het besluit. Dit bezwaar dient u in bij het college van burgemeester en wethouders van uw gemeente. U mag dat zelf doen, maar juridische ondersteuning kan helpen om uw standpunt helder en goed onderbouwd over te brengen.
In de meeste gevallen volgt een hoorzitting. Als u bezwaar maakt met onze hulp, stellen wij het bezwaarschrift op, verzamelen relevante informatie (zoals medische stukken of mantelzorgbeoordelingen), en begeleiden u door het hele proces. Ook bij een eventuele beroepsprocedure bij de rechtbank kunnen wij u bijstaan.
Spoed? Dan is een voorlopige voorziening mogelijk
Als uw zorg per direct is gestopt of niet beschikbaar is door het besluit, kan er sprake zijn van spoed. In zo’n geval kunt u via de rechtbank een voorlopige voorziening aanvragen. Dat is een tijdelijke maatregel waarbij de rechter snel beslist of de situatie voorlopig moet worden teruggedraaid tot er een definitieve uitspraak is.
Kosten: vaak zonder grote drempels
Als u een laag of gemiddeld inkomen heeft, komt u mogelijk in aanmerking voor gesubsidieerde rechtsbijstand. In dat geval betaalt u alleen een beperkte eigen bijdrage. Wij kunnen dit voor u regelen en leggen vooraf uit wat dit betekent.
Wilt u weten of bezwaar zinvol is?
- Is uw pgb afgewezen of gewijzigd?
- Weet u niet goed waarom, of herkent u zich niet in de motivering?
- Wordt verwezen naar mantelzorg of zorg in natura, terwijl dat niet haalbaar is?
Neem dan gerust contact met ons op. Wij beoordelen snel of bezwaar maken kansrijk is, en nemen – als u dat wilt – het hele traject van u over.